Joia Înțeleaptă: Cum te descurci cu un coleg întârziat cronic?

Cum te descurci cu un coleg întârziat cronic?

Colegul acela care mereu întârzie, pierde vremea întregii echipe, dar asta nu i se pare că ar fi o problemă. Una sau două sosiri întârziate pe parcursul mai multor săptămâni pot fi scuzate. Dar întârzierea constantă este nepoliticoasă și este o dovadă de gestionare proastă a timpului și de lipsă de respect față de ceilalți. Timpul și munca celorlalți le consideră mai puțin (spre deloc) importante.

Întârzierile regulate pot aduce multe probleme companiei – sarcinile de lucru nu sunt finalizate la timp, productivitatea și eficiența scad, întreprinderea suportă costuri, iar ceilalți membri ai echipei dau un exemplu negativ care perturbă atmosfera de lucru.

Desigur, majoritatea angajaților ajung la timp la serviciu pentru a-și îndeplini sarcinile profesionale. Doar situațiile neprevăzute, problemele personale și alți factori îi fac pe oameni să întârzie. Aceste evenimente sunt deseori punctuale și nu cauzează prea multe probleme pentru întreaga echipă, colegi sau șef.

Cu toate acestea, dacă întârzierea devine un obicei regulat, trebuie să recunoașteți că este o problemă reală. Compania va trebui să plătească pentru aceasta – în termeni de salarii mai mici, productivitate redusă și un exemplu negativ pentru colegi. Cercetătorii au descoperit o serie de trăsături comune în rândul persoanelor care întârzie constant.

„Există numeroase forme de a descuraja sau de a pedepsi întârziatul, iar paradoxul este că oamenii continuă să o facă și atunci când există aceste consecințe”, spune Justin Kruger, psiholog social la Școala de Business a Universității din New York.

În 2001, Conte a descoperit că există și un anumit tip de personalitate care îi face pe anumiți oameni mai predispuși să întârzie. Persoanele orientate către succes, incluse în tipul A în cadrul acelei cercetări, sunt mai punctuale decât indivizii de tip B, adică persoanele mai relaxate. Mai mult, studiul a arătat că persoanele încadrate în cele două tipuri de personalități simțeau trecerea timpului în moduri diferite. Pentru prima categorie, un minut „trecea” în 58 de secunde, iar pentru indivizii din categoria B, un minut trecea, în medie, în 77 de secunde.

Colegii care întârzie la birou sunt o problemă pentru oricine depinde de aceștia. Dacă și tu te afli într-o astfel de ipostază, iar jobul tău sau taskurile tale depind de persoana respectivă, iată ce măsuri ai putea lua:

Ia-l pe coleg la o discuție particulară

Înainte de orice, încearcă să menții tonul cât mai profesional și să nu dai impresia că este o problemă care te afectează în mod personal. Spune-i persoanei în cauză că atunci când nu ajunge la birou la timp, toată activitatea ta este întârziată. Roagă-l să vină la program pentru ca toate lucrurile să funcționeze așa cum trebuie.

Plătește-i cu aceeași monedă

Dacă în urma discuției avute, persoana respectivă nu reușește să ajungă la program și nici nu are un motiv întemeiat în acest sens, o poți răsplăti cu același comportament. Atunci când taskurile sale vor depinde de prezența ta, poți încerca să fii indisponibilă dintr-un motiv sau altul. Este într-adevăr o metodă nu tocmai plăcută, dar este una practică.

Dacă este posibil însă, evită să intri în parteneriat cu o astfel de persoană total lipsită de încredere. Sau, în cel mai rău caz, pune deadline-uri zilnice, pentru a fi sigur că nu vei fi lăsat baltă în ultima clipă și să pierzi astfel oportunități din cauza lui/ei.


#coleg #întârziat #cronic #constant #întârziere #time #management #timp #respect #productivitate #eficiență #costuri #negativ #personalitate #personalitate #obicei #activitate #comportament #parteneriat #deadline #trust #încredere #oportunitate