Cum să rămâi pozitiv lucrând cu un coleg negativist
Nemulțumiții cronici pot scădea moralul unei echipe. “Vremea este prea rece”. “Faci prea mult zgomot când tastezi”. “Cafeaua nu e bună”. “Muzica nu este ok și-i distrage atenția”. Orice încercare de a întrerupe spirala negativității și de a ridica starea de spirit sumbră a unui reclamant cronic cu o licărire de pozitivitate este rapid oprită. Poți foarte ușor să fii atras în clubul negativiștilor, dar la fel de ușor te poți feri de ei. Pentru a pune capăt plângerii lor neîncetate, trebuie să încerci să ajungi la un punct de înțelegere reciprocă.
Ce poate declanșa continua nemulțumire a unora?
Nemulțumirea continuă este o expresie a disconfortului intern. Prin nemulțumire își exteriorizează un sentiment în așa fel încât acesta să devină problema altcuiva. Este o strategie psihologică prin care încearcă să evite confruntarea cu emoțiile și experiențele sale dificile.
Cum ne poate afecta un nemulțumit cronic?
Plângerea continuă îi poate atrage și pe cei din jurul său într-o orbită a pesimismului. Impactul negativ pe care îl au nemulțumiții cronici asupra celor din jur poate fi înțeles prin fenomenul de contagiune emoțională. Clar, negativismul poate fi contagios. Prin urmare, un nemulțumit cronic poate coborî moralul întregii echipe și poate duce la o productivitate scăzută și la ruperea relațiilor pozitive din echipă.
Încercați să aflați de ce anume se plâng cu adevărat
Este posibil să schimbi comportamentul unui reclamant cronic, dar aceasta presupune un echilibru fin “reglat” de răbdare, compasiune și conexiune. Când cineva se plânge în mod constant, află dacă are motive întemeiate pentru a se plânge. Se plânge pentru că este suprasolicitat, nu se potrivește pentru jobul respectiv sau există o problemă personală mult mai mare care îi declanșează un astfel de comportament. Un nemulțumit cronic poate fi ajutat să-și schimbe comportamentul și să performeze. Trebuie luate în considerare însă și consecințele acceptării unui astfel de comportament, comportament care poate crește nivelul de anxietate pentru restul echipei și poate determina plecarea unor membri valoroși ai echipei.
Morala:
Rămâi pozitiv – nu poți controla sentimentele celorlalți, dar dacă te concentrezi pe cultivarea echilibrului între muncă și viața personală, vei avea energia necesară să contribui la crearea unui mediu pozitiv, inclusiv la job. Probabil vei întâlni persoane nefericite oriunde ai merge. Nu le poți evita, dar poți face în așa fel încât să nu te afecteze.
#pozitiv #coleg #negativist #nemulțumit #echipă #negativitate #emoții #experiențe #negativ #productivitate #relații #comportament #anxietate #echilibru #muncă #viatăpersonală #positive #balance