Joia Înțeleaptă: Cum muncești cu un coleg care nu muncește?

Cum muncești cu un coleg care nu muncește?

Ești un angajat care încearcă să-și facă cât mai bine treaba, să fie productiv și să-și facă o carieră. Ai o echipă ok, mai puțin un coleg care încearcă să facă doar minimul necesar.

Cum comunici cu un astfel de coleg?

Este adevărat că acțiunile colegilor tăi nu le poți controla, dar propriile acțiuni sunt controlate de tine. Iată câteva modalități de a gestiona relația cu un coleg care nu-și face partea sa de task-uri.

Privește situația și dintr-o altă perspectivă

Nu te grăbi să judeci. Gândește situația și dintr-un alt unghi și vezi dacă poți identifica adevărata problemă.

Este posibil ca motivele pentru care un coleg nu-și face treaba să fie altele:

  • Are dificultăți acasă
  • Nu își înțelege bine rolul în companie
  • Îi lipsesc anumite abilități sau resurse
  • Are poate o adversitate față de autoritate

Manifestă-ți curiozitatea, pune întrebări

Abordează-l într-o astfel de modalitate încât să nu se simtă amenințat sau judecat în vreun fel pentru a încerca să înțelegi ce-l oprește să-și îndeplinească atribuțiile: “Mi se pare că nu prea ești încântat de ceea ce faci, este vreo problemă?”

Poate că dacă-l asculți realizezi că nu este ceea ce ai crezut tu. Poți de asemenea să-i sugerezi cât se poate de subtil că nu performează la nivelul așteptat.

Comunică

Fă-l să înțeleagă că inacțiunea lui îți afectează munca.

Vorbește cu colegul tău despre cum faptul că el nu își face treaba te afectează și pe tine și ceea ce lucrezi tu. Fă-l să înțeleagă că dacă el nu-și îndeplinește task-urile și munca ta va avea de suferit.

Oferă-i ajutor să găsească o soluție, dar nu te oferi să-i faci tu treaba.

Cere-i o favoare

Dacă eziți să-i spui direct pentru că-i posibil să crezi că poate părea ca o confruntare, “împachetează” solicitarea ta ca și când i-ai cere ajutorul.

Este ușor ca cineva să ignore un task, dar este mult mai greu ca cineva să ignore un alt om care îl roagă să-l ajute.

Evită bârfa

Dacă vorbești de rău pe colegul tău asta nu va rezolva problema.

Încearcă cât poți să reziști tentației de a-l bârfi. Dacă vrei să te descarci și să spui cuiva despre colegul tău care nu-și face treaba, vorbește cu un prieten din afara biroului.

Abordează o altă strategie

Dacă nu a funcționat în niciun fel conversația cu colegul, vorbește cu managerul despre asta. Totul este să:

  • te rezumi la fapte;
  • să nu te implici emoțional;
  • să rămâi calm și să argumentezi de ce comportamentul colegului îți afectează munca;
  • să eviți bârfele și calomniile.

Prin urmare, colegii de serviciu se pot eschiva de la îndatoririle lor din diverse motive, de la probleme personale până la lene și deficit de abilități. Începe prin a discuta în privat cu colegul despre performanțele sale slabe, despre modul în care comportamentul său îi afectează și pe ceilalți. Oferă-i sprijin și resurse dacă vezi din partea lui că face un efort, este de bună-credință și își dorește să reușească.

Dacă colegul tău pare indiferent și nu-l interesează preocuparea ta, stabilește limite. Concentrează-te să-ți faci treaba folosindu-ți la maximum resursele și abilitățile tale. Cu siguranță în momentul în care, în ciuda eforturilor tale, task-urile nu vor fi îndeplinite, fie colegul își va intensifica munca, fie șeful se va sesiza și va interveni.

Colegii care nu-și fac treaba de obicei ignoră nemulțumirile colegilor. De cele mai multe ori așteaptă fără rușine ca ceilalți colegi să le facă și treaba lor. Deși să confrunți un astfel de coleg poate părea stânjenitor, să ignori problema nu faci decât să înrăutățești lucrurile. Încearcă să ajungi la rădăcina problemei pentru a preveni escaladarea ei.

#coleg #angajat #productivitate #carieră #echipă #minim #comunicare #perspectivă #dificultăți #abilități #resurse #autoritate #curiozitate #întrebări #ascult #performanță #inacțiune #task #ajutor #soluție #favoare #bârfă #manager #fapte #calm #sprijin #resurse #limite #efort #indiferență #șef #confruntare #problemă #escaladare