Joia Înțeleaptă: Cum poți răspunde pozitiv unui feedback negativ

Cum poți răspunde pozitiv unui feedback negativ

Să primești feedback de la șeful tău poate fi copleșitor, mai ales atunci când îl primești sub forma unui document plin de comentarii mai mult sau mai puțin pozitive.

Este normal să te simți frustrat, să te îndoiești de capacitățile tale și chiar să vrei să-i arunci documentul în față. 🙂

Crede-mă însă, nu ești singurul care se simte așa într-o astfel de situație.

Totuși, reacția ta inițială nu trebuie să fie cea care să te definească, pe tine și activitatea ta profesională.

Ia o pauză, respiră adânc, fă un pas în lateral și astfel vei putea să abordezi și să analizezi feedback-ul dintr-o nouă perspectivă.

Gândește-te că ai primit feedback pentru că munca ta are valoare și potențial, iar feedback-ul te va ajuta să crești. Nimeni nu se chinuie să analizeze activitatea cuiva care nu realizează nimic.

Iată câteva strategii care te pot ajuta să treci mai ușor peste acest proces:

1.Rămâi calm și cât se poate de prezent

Este esențial ca atunci când primești feedback-ul să rămâi calm și concentrat. Trage aer în piept, rămâi cu picioarele pe pământ și acordă toată atenția feedback-ului primit fără a te lăsa distras de altceva.

2. Evită să ai reacții defensive

Este ceva natural să intri în defensivă atunci când ești criticat, dar încearcă să nu reacționezi astfel. Ascultă atent, evită să întrerupi și încearcă să înțelegi feedback-ul pe care îl primești mai degrabă decât să încerci să te aperi.

3.Gândește-te foarte bine înainte de a răspunde

Acordă-ți timp să procesezi feedback-ul primit înainte de a răspunde. Evită să faci promisiuni imediat ce-l primești sau, mai rău, să răspunzi defensiv.

4.Concentrează-te pe evoluție

Abordează feedback-ul setat pe creștere și evoluție. Vezi această evaluare critică ca o oportunitate de a-ți îmbunătăți și dezvolta abilitățile. Intipărește-ți bine în minte partea bună a feedback-ului, cum ar fi îmbunătățirea performanțelor și construirea unor relații de muncă mai bune, relații bazate pe încredere și critică constructivă de ambele părți.

5.Ia notițe

În timpul sesiunii de feedback, ia notițe ca să-ți poți aminti ideile principale și toate sugestiile primite. Astfel, nu vei uita niciun detaliu important, fiindu-ți de folos pentru mai târziu când vei revizui în minte toată discuția.

6.Încearcă să vezi acest feedback din cât mai multe perspective

Câteodată, feedback-ul poate spune mai multe despre persoana care îl oferă decât despre tine. Căutând informații și din alte surse, îți poți face o imagine mai corectă a întregii situații.

7.Fă-ți un plan de acțiune

Identifică elementele din feedback asupra cărora poți acționa și dezvoltă un plan pentru a le aborda cât mai bine. Vei demonstra astfel că ești o persoană asumată, că ești hotărât să-ți îmbunătățești abilitățile și că iei în serios feedback-ul primit.

Adoptarea unei mentalități de învingător, de om care își dorește să evolueze și care rămâne deschis la evaluări critice și constructive se poate transforma într-un instrument valoros pentru dezvoltarea ta profesională, dar și personală.

Amintește-ți că fiecare feedback este un pas înainte pentru evoluția ta și fiecare dintre ele te va ajuta să-ți atingi obiectivele.

#Articol #FestionareFeedback #FeedbackConstructiv #EvolutieProfesionala #DezvoltarePersonala