Joia Înțeleaptă: Este ok bârfa la job?

Este ok bârfa la job?
Am fost învățați că bârfa – care înseamnă a vorbi despre cineva atunci când nu este de față – nu este doar un act lipsit de maniere, ci și ceva ce ar putea răni sentimentele persoanei despre care vorbim sau care îi poate strica reputația. Și, totuși, toată lumea bârfește. Ar fi greu să găsești un job în care să nu se discute într-un fel sau altul pe seama celor care nu sunt de față. Ar trebui să fim politicoși și să ne plasăm deasupra unor asemenea discuții? Sau ar avea totuși o logică să ne implicăm în acest schimb de informații?

Bârfa la job este în general descurajată. Studiile arată însă că discuțiile inofensive între colegi pot fi și benefice.
Dacă unele bârfe sunt meschine și urâte, altele pot fi distractive, normale și chiar sănătoase și productive. Experții spun că vorbitul despre ceilalți pe la spate poate fi o distracție vinovată la muncă dar mai poate fi și un instrument prin care poți afla informații importante. Putem afla astfel cu cine să colaborăm și de cine să stăm departe, lucru care ajută un grup să lucreze bine împreună.
Un studiu din 2019 pentru care cercetătorii au înregistrat conversațiile a aproximativ 500 de participanți, a arătat că marea majoritate a conversațiilor – mai mult de trei sferturi dintre conversații nu au fost pozitive sau negative, ci neutre. Conversații de genul: ‘Ai auzit că fiica lui X a intrat la facultate?’ sau ‘Știai că Y este plecat în concediu în Grecia?’ Așa că, deși studiul arată că bârfim destul de mult – în medie 52 de minute pe zi – conținutul nu este atât de nociv pe cât am crede.
Bârfa ne poate valida emoțiile și ne poate ajuta să ne dăm seama cum percep alții anumite lucruri, dacă este diferit sau nu de cum vedem noi lucrurile. Este, cu siguranță, și despre culegerea de informații. De exemplu, cineva de la serviciu spune ceva de genul: ‘Sergiu și-a luat multe concedii medicale în ultimul timp.’ O astfel de afirmație “deschide ușa” pentru ceilalți să-și împărtășească judecățile și evaluările. De asemenea, vă poate ajuta să vă dați seama cât de mult concediu medical este considerat “adecvat” de către colegii voștri. Și o să aflați astfel și cine este empatic și cine este răutăcios cu colegul Sergiu. Și, atunci când auzi bârfe despre colegi, îți poți da seama ce fel de comportament să adopți pentru a nu ajunge tu subiect de bârfă.
Iată câteva idei despre cum să gestionați bârfa de la job.

TO DO:
• Folosește bârfa ca să aduni informații despre ceea ce se întâmplă în compania în care lucrezi.
• Alege-ți mediul în care comunici cu înțelepciune – bârfa prin e-mail poate fi deosebit de riscantă.
• Gândește-te la modul în care cuvintele pe care le rostești pot fi folosite împotriva ta.

Not TO DO:
• Nu exclude bârfa ca fiind ceva inutil și mărunt – poate fi o cale bună de a te conecta cu ceilalți.
• Nu bârfi în fața superiorilor tăi, care s-ar putea să dezaprobe un asemenea comportament.
• Nu închide ochii la comentariile negative făcute la adresa unui coleg, mai ales dacă sunt nefondate.

Prin urmare, bârfa poate avea potențial mare și nu trebuie să catalogăm bârfele ca fiind doar discuții inutile și o pierdere de timp la locul de muncă. Ele îți pot servi interesele (te pot ajuta să înțelegi cum să colaborezi, sau nu, cu colegii) dar pot și îmbunătăți mediul de lucru. Angajarea în mod deliberat în bârfe pozitive la job poate fi esențială în cultivarea unei poziții sociale favorabile în organizația în care lucrați.

#coleg #bârfă #job #sentimente #reputație #politicos #discuții #schimbdeinformații #benefic #distractiv #sănătos #productive #guiltyfun #distracțievinovată #instrument #informații #colaborare #grup #studiu #conversații #validare #emoții #percepții #judecăți #evaluări #empatie #comportament #gestionare #mediudelucru #workingenvironment #pozițiesocială #organizație