Conflictul este benefic și trebuie încurajat?
Conflictul este oaspetele neinvitat atunci când dorim să progresăm. Să-l bagăm sub covor sau nu? Chiar dacă încercăm asta, cu siguranță va ieși la suprafață la un moment dat. Cu cât va sta mai mult sub covor, cu atât ‘va evada’ mai rău mirositor.
Deci, liderii adevărați nu ar trebui să se teamă de conflicte, ar trebui să le vadă ca pe o oportunitate. O oportunitate care să le dea șansa să-și arate potențialul, să demonstreze că pot rezolva situații dificile și să-și formeze și o echipă puternică în același timp. Ei înțeleg că rezolvarea conflictelor nu înseamnă doar un bun management, este o superputere care transformă haosul în armonie. Orice conflict trebuie ‘tratat’ cu comunicare. Atâta timp cât nu se discută despre acel conflict, nu poate fi nici rezolvat.
Știți expresia ‘Este nevoie de doi pentru tango’? Conflictul este o situație în care ambele părți trebuie să facă și un pas înapoi, dar și un pas înainte la un moment dat. Pentru ca o situație conflictuală să aducă progres, sunt necesare ingrediente simple: deschidere, onestitate și dialog.
Vorbim de implicare și efort din partea ambelor părți, pentru că ‘Împreună suntem în această situație!’ Așa că, intrăm pe ringul de dans al comunicării, ne scufundăm în discuții, ne exprimăm sentimentele și căutăm să găsim un teren comun. Dar, trebuie să țineți cont că ‘muzica’ nu se oprește atunci când reușim să intrăm pe un teren comun. Este necesar să ținem ritmul și să rezolvăm cât mai bine conflictul. Acest lucru nu se întâmplă însă ‘prin magie’. Trebuie să muncim din greu, să găsim soluții, să mai facem și concesii și să închidem conflictul în cel mai benefic mod posibil.
Deci, amintiți-vă că nu trebuie să discutați discuții, ci trebuie să lucrați împreună pentru a ajunge la consens. Este ca într-o simfonie în care fiecare notă, orice efort al ambelor părți trebuie să se împlinească perfect pentru a ieși ceva bun din această situație. Ritmul în care lucrați împreună și mișcările sincronizate vor conduce la înțelegere și la cea mai bună rezoluție.
Concluzie: să îmbrățișăm conflictul, să abordăm direct și rapid situațiile dificile. Nu trebuie să gestionăm conflictul, trebuie să-l controlăm. Astfel, se poate construi o echipă puternică, o echipă ce va lucra bine și va trece ușor peste situații dificile.
#resolvingconflict #goodmanagement #trueleadership #effectivecommunication #collaboration